1792: Ξεκινά η ιστορία του σχολείου μας,όταν λειτούργησε για πρώτη φορά η περίφημη Σχολή της Χίου.Υπήρξε κέντρο διαφωτισμού και σ’ αυτό σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο μεγαλύτερος Έλληνας διαφωτιστής ο Χιώτης Αδαμάντιος Κοραής.

1822:Η Σχολή της Χίου μέχρι την καταστροφή του 1822, λειτουργούσε υποδειγματικά διαθέτουσα μεγάλη Βιβλιοθήκη και τυπογραφείο. Οι μαθητές της Σχολής προέρχονταν από όλη την Ελλάδα, υπήρξαν δε και μαθητές από την Αμερική.

1839:Αρκετά χρόνια μετά την καταστροφή της Χίου, η Σχολή επαναλειτούργησε ως Γυμνάσιον Χίου.

1863:Αναγνωρίστηκε ως Γυμνάσιο ισότιμο με εκείνα της ελεύθερης Ελλάδας. Στο Γυμνάσιο αυτό υπηρέτησαν ως διευθυντές, αξιόλογες προσωπικότητες, όπως ο Γεώργιος Ζολώτας ιστορικός της Χίου, ο Νικόλαος Παπαδάκης καθηγητής της Αρχαιολογίας, ο Παντελής Κοντογιάννης καθηγητής της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρώτος Πρύτανης, κ.λπ. Μεταξύ των καθηγητών πρωτεύουσα θέση κατείχε ο Kωνσταντίνος Άμαντος, Βυζαντινολόγος, ακαδημαϊκός, καθηγητής Πανεπιστημίου.

Αρχές του 20ού αι: Το Γυμνάσιον Χίου μετονομάστηκε σε Γυμνάσιον Αρρένων Χίου.Στο υπόγειο φιλοξένησε για αρκετό χρόνο την αρχαιολογική συλλογή που απετέλεσε τη βάση του Αρχαιολογικού Μουσείου που στεγάστηκε το 1921 στο Τζαμί της Χίου. Επίσης την Εθνολογική και Λαογραφική συλλογή Αργέντημέχρι τη μεταστέγασή της στον Β΄ όροφο της Βιβλιοθήκης Κοραή.

1976-77:Μετονομασία σε 6τάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Χίου.

Διαχωρισμός της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Το σχολείο μας έγινε 3ετές Λύκειο Χίου και αργότερα μετονομάστηκε σε 1ο Λύκειο Χίου. Όλη αυτή την περίοδο στεγαζόταν στο σημερινό 1ο Γυμνάσιο Χίου.

1990: Μετονομασία του σχολείου μας σε Ενιαίο Πολυκλαδικό Λύκειο Χίου και εγκατάστασή του στο σημερινό κτήριο.

1997: Κατάργηση του Ενιαίου ΠολυκλαδικούΛυκείουως κατηγορίας Λυκείου και μετονομασία του σχολείου μας σε 3ο Ενιαίο Λύκειο Χίου.

2006: Μετονομασία σε 3ο Γενικό Λύκειο Χίου.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από διαδικτυακό υλικό και μαρτυρίες διδασκόντων.